0703464763
Vissa av mina kryddblandningar kommer bäst till sin rätt om de används som bordskrydda eller som smaksättare av kalla såser. Vid uppvärmning försvinner textur och krispighet.
Som bordskrydda ger de färg och krispighet till keso, grönsaker och sallader. På bilden har avokadon kryddats med purpurmorotskrydda och keson med morotskrydda. Det hade fungerat lika bra med rödbetskrydda, lingonkrydda, gulbetskrydda, spetspaprikakrydda m.fl.
Till detta serveras marinerad haricots verts smaksatt med savoykålskrydda. Även persiljekrydda, buljongkrydda eller chilikrydda hade gett god smak till bönorna.
Att smaksätta kalla såser är ett enkelt och gott sätt att använda mina kryddor på. De passar som dipp till grönsaker eller chips. De är även goda som smakbrytare till varma rätter - framför allt grillat!
Ofta använder jag crème fraiche och/eller färskost typ philadelphia som bas. Som komplement till mina kryddor tillsätter jag ibland svart- eller vitpeppar och lite extra salt.
Längst fram sås smaksatt med rödbetskrydda, höger buljongkrydda och till vänster purpurmorotskrydda. Dessa blev väldigt goda till fondue.
Jag älskar rom! Så länge jag kan minnas har sikrom varit ett stående inslag till jul, nyår, påsk och midsommar. Den serverades med finhackad gul lök och hembakt tunnbröd eller mjukkaka. Även gravad fisk, sik eller lax, var standard. Jag har aldrig gillat gravslaxsås och har därför oftast ätit laxen "naturell" på tunnbrödet.
Av en händelse kom jag på att pröva att krydda laxen med min savoykålskrydda. Det blev fantastiskt gott! Det visade sig att den även passade mycket bra till sikrom. Jag har prövat mig igenom mina kryddblandningar och kan rekommendera, förutom savoykålskryddan, persiljekrydda, granskottskrydda, buljongkrydda och lingonkrydda till gravad eller kallrökt fisk.
Marinerade grönsaker är goda tillbehör. Jag brukar antingen göra dom "kalla" eller "varma". På bilden är det rädisor som marinerats med olja, pressad citron, svartpeppar, salt och persiljekrydda.
Kombinationerna är oändliga - gurka, melon, tomat, rotsaker, bönor, kål mm blir så mycket godare om de marineras. Med "varm" marinering menas att grönsakerna kokas eller förvälls lagom mycket innan de, fortfarande varma, blandas med marinaden.
Marinad: 1 dl kallpressad svensk rapsolja, 1 msk pressad citron, salt, peppar, valfri kryddblandning. Pröva även att lägga i gul eller röd lök. Blanda väl och låt stå några timmar innan servering.
Sommarkyndel är en av de örtkryddor som jag inte kan tänka mig att vara utan, det är en verklig allroundkrydda som passar till det mesta. Romarna använde den för 2000 år sedan och trodde att det främjade kärlekslivet, därav släktnamnet Satureja som syftar på den grekiska mytologins satyrer.
Smaken liknar timjan och mejram, men är starkare och något "pepprig". Denna örtkrydda fungerar väldigt bra att torka, smakskillnaden mellan färsk och torkad är inte så stor. Sommarkyndel passar till de flesta maträtter, viltkött, soppor, omelett, gratäng, korv, dressingar mm. Extra gott blir det att blanda den med kanelbasilika vid kryddning av bönor och svamp.
På våren spricker de fram - granens ljusgröna skott med sin sötsyrliga smak av skog. Under en kort period kan man plocka skotten innan de blir för hårda. De kallas ibland för Nordens rosmarin och passar till rätter där man använder rosmarin och timjan.
Granskotten kan både frysas och torkas. Frysta granskott kan med fördel användas till pesto, eller varför inte mixas med vit sirap och smaksätta glass med.
När jag torkar granskotten mixar jag dem först med salt för att förlänga hållbarheten. Tyvärr förlorar de sin fina färg vid torkning. Torkade passar de till sallader, dressingar, keso, marinader - det är bara att pröva sig fram!